Hondenpension

Hoe verblijven de honden?

Bij binnenkomst wordt uw hond bij de receptie ingeschreven. U loopt met een verzorger mee naar de kennel waar uw hond zal verblijven. Uiteraard krijgt uw hond een eigen plek toegewezen met een zacht en warm dekentje en een mand om te slapen, een buitenkennel en natuurlijk eten en drinken. Voor de nodige ontspanning is er voldoende speelgoed aanwezig. Lees meer:

 

Binnenkennel

De honden verblijven in een eigen binnen kennel die uitkomt op een overdekte buitenkennel. De binnen kennel is in de winter verwarmd en heeft een verhoogde ligplaats met een deken en/of mand. U mag natuurlijk ook de eigen mand of deken meegeven, zodat uw hond zich misschien wat sneller op zijn gemak voelt. Houdt u er echter rekening mee dat meegebrachte spullen zoek kunnen raken of kapot kunnen gaan. Wij vergoeden deze kosten niet.

Buitenkennel

De buitenkennel wordt mogelijk gedeeld met een andere hond mits uw hond daar goed mee overweg kan. Honden die bij elkaar horen kunnen samen blijven in de kennel gedurende het verblijf*. De verzorger zal uw hond eerst apart observeren om te zien wat zijn karakter is en om hem aan zijn nieuwe verblijf en omgeving te laten wennen. Afhankelijk van het ras, karakter, de leeftijd, het geslacht en de grootte zal uw hond (al dan niet) samen worden gezet met een andere hond. Extra bewegingsvrijheid wordt geboden op de aangrenzende patio en een zij veld, waar uw hond minimaal 1 x per dag met zijn kennelgenoot kan spelen.

*Staffordshire-achtige honden worden in ons pension uit voorzorg, niet samen gezet met een andere hond.

Voeding

Honden krijgen twee keer per dag brokken van het merk Natural Health te eten. Voor de slechte eters wordt er blikvoer door de brokken gedaan. Uiteraard worden de hondenkoekjes niet vergeten. Indien gewenst krijgt uw hond drie keer per dag te eten. Gebruikt uw hond dieetvoer dan dient u dit ruim voldoende mee te geven. Ook willen wij graag van u weten waarvoor dit voer gegeven wordt.

 

Medisch

Doordat uw hond een vaste verzorger heeft wordt afwijkend gedrag snel geconstateerd. Als wij het vermoeden hebben dat uw hond iets mankeert kunnen wij van maandag t/m vrijdag direct gebruik maken van de aanwezige dierenarts. Heeft u liever dat wij uw eigen dierenarts raadplegen, dan doen wij dat. Eventuele kosten voor de dierenarts of extra medicijnen worden in rekening gebracht. Lees meer:

Medicijnen?

Indien uw hond medicijnen gebruikt of dieetvoer krijgt is dit voor ons geen enkel probleem. U dient dit wel zelf ruim voldoende mee te geven. Bij de medicijnen willen wij graag een duidelijke beschrijving van het medicijn, de dosering en waarvoor het medicijn gegeven wordt.

Ouder dan 10 jaar?

Is uw dier ouder dan 10 jaar? Of is uw dier onder behandeling bij uw dierenarts? Dan vragen wij u om de laatste medische status bij uw dierenarts op te vragen en voor aanvang van het pension verblijf aan ons te e-mailen. Wij willen graag uw dier tijdens uw vakantie de juiste verzorging kunnen geven. In sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk of vinden wij het gezien de gezondheid van uw dier niet verantwoord om uw dier op te vangen.

Suikerziekte of epilepsie?

Het is bij ons niet mogelijk om een dier met diabetes of epilepsie onder te brengen.

Wij hebben niet de mogelijkheid om elke 12 uur insuline te injecteren. Daarnaast is stress en daarmee samenhangend minder eten iets wat vaak voorkomt gedurende de eerste dagen in het pension. Wat betekent dat uw dier een aangepaste doses insuline zal moeten krijgen.

Het risico op complicaties en het welzijn van uw dier vinden wij te groot en niet verantwoord.

 

Diervriendelijk pension

Het Haags Dierencentrum gebruikt alleen niet corrigerende halsbanden en tuigen. Wij verwachten dat onze gasten ook deze “doggy dresscode”hanteren. Indien u wel één van de eerstgenoemde middelen gebruikt informeren we u graag voor het verblijf over het effect van deze middelen op uw hond. Indien u van de correctiemiddelen gebruik wilt blijven maken kunnen wij uw hond niet opnemen. Lees meer

Doggy dresscode.

Het HDC hanteert al sinds 2006 een eigen “dresscode” voor alle honden, die het HDC-terrein betreden. Zowel voor haar asielhonden als voor haar pension. Deze dresscode houdt in dat iedere hond welkom is, groot, klein, dik, dun, lang of kort, zolang deze maar uitgelaten wordt aan een gewoon tuig, een normale halsband of een jachtlijn met stop. Dit houdt in dat in ons dierencentrum alle correctiematerialen (anti-trektuigen, slipkettingen, slipbanden, stroombanden, prikbanden, gentle leaders, halti’s etc.) verboden zijn.

 

 

 

Diervriendelijk beleid.

Het HDC streeft een 100% diervriendelijk beleid na. De hierboven genoemde correctiematerialen stroken niet met een diervriendelijk beleid. Alle materialen zijn erop gebaseerd de hond iets af te leren op basis van correcties en pijn. Deze methodes zijn niet alleen achterhaald, maar ook nog eens volstrekt onnodig. Aangezien in het HDC professioneel opgeleid en bijgeschoold personeel werkzaam is, hanteert het HDC deze dresscode.

De nadelen.

De meeste correctiematerialen worden gekocht (al dan niet op advies van een dierenarts, dierenwinkel of hondenschool), omdat de hond bijvoorbeeld trekt en bijna niet te houden is. Er wordt dan een slipketting aangeschaft en na een paar correcties snapt de hond dat hij niet meer aan de lijn moet trekken. Het werkt! In werkelijkheid ligt dit echter anders. Zodra de eigenaar namelijk weer een gewone halsband omdoet bij de hond, dan trekt de hond weer even hard. De hond heeft namelijk niet geleerd dat bijvoorbeeld het commando “naast” betekent aan een slappe lijn met de eigenaar meelopen. Hij heeft geleerd dat de slipketting hem pijn doet als hij trekt. Dus om pijn te vermijden, blijft hij zo lang hij de slipketting om heeft, zonder te trekken meelopen. Naar onze mening zou een eigenaar om deze reden al geen gebruik moeten willen maken van correctiemateriaal.

Er zijn echter nog twee grote nadelen verbonden aan het gebruik van deze materialen. De eigenaar hoort voor de hond namelijk de roedelleider te zijn. De roedelleider dient te zorgen voor bescherming en veiligheid en hoort nooit de toediener van de pijn te zijn.

 

Onderzocht.

Het is wetenschappelijk bewezen dat de hond de correcties niet alleen koppelt aan de eigenaar, maar ook aan hetgeen dat hij tegenkomt. Trekt de hond dus vaak naar andere honden, omdat hij er mee wil spelen en hij krijgt daarop iedere keer een correctie, dan betekent dat dus dat (aangelijnd) andere honden ellende veroorzaken. Zij betekenen niet meer “hé leuk spelen”, maar ook deze honden betekenen dan pijn.

Zo krijgt men honden die (aan de lijn) gaan uitvallen naar andere honden. Sommige honden blijven los wel leuk met andere honden spelen, omdat dat nooit zeer doet. Andere honden krijgen zo’n hekel aan honden dat zij ook als zij los zijn agressie inzetten. Alle overige genoemde correctiematerialen zijn gebaseerd op hetzelfde principe, te weten, de hond door middel van straf, pijn of angst niet meer laten trekken, uitvallen etc.

Niet bijgeschoold.

Dit komt omdat het in Nederland niet verplicht is een opleiding te volgen om instructeur of gedragstherapeut te worden. Iedereen mag zich hiervoor uitgeven. Over hondengedrag leren dierenartsen tijdens hun opleiding in geringe mate en zij worden hierin niet bijgeschoold. Een eigenaar of medewerker van een dierenspeciaalzaak ontvangt geen specifieke scholing op het gebied van hondengedrag. De informatie van de leverancier is dikwijls de enige informatiebron.

Een hond op een diervriendelijke manier leren dat het commando ‘”naast” betekent ingehouden aan een slappe lijn meelopen, vergt meer kennis en kunde van zowel instructeur als eigenaar, dan de hond te leren dat men hem anders pijn doet. Door naast de eigenaar te blijven lopen kan de hond deze pijnprikkel voorkomen. Dit is niet diervriendelijk. Gelukkig wordt Nederland steeds diervriendelijker en beseffen steeds meer mensen dat het anders kan.

 

Vragen?

Op www.quiebus.nl kunt u terecht voor vele professioneel opgeleide en bijgeschoolde gedragstherapeuten door heel Nederland. Bovendien treft u op deze site meer dan 30 hondenscholen aan in Nederland, België en Duitsland, die zonder gebruik te maken van correctiematerialen te werk gaan. Daarnaast vindt u op deze site ook dierenspeciaalzaken door heel Nederland, die bewust de keuze hebben gemaakt deze middelen niet meer te verkopen. Ook staat op www.quiebus.nl onder ‘’hond onvriendelijke hulpmiddelen’’ een uitleg per correctiemateriaal. © Kynologisch Centrum Quiebus

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op! Wij staan u graag te woord en helpen u graag verder.

Ook kunt u e-mailen naar onze gedragstherapeut Anita Kloet-Bulsing. email: anitakloet@haagsdierencentrum.nl